Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Θέλετε να χάσετε κιλά; Μην τρέφεστε με αυταπάτες

Σε καμία περίπτωση δεν θα ξυπνήσετε ένα πρωί και θα πείτε ξαφνικά: « αλλάζω τη διατροφική μου συμπεριφορά και χάνω κιλά». Τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι και μακροχρόνια προβλήματα δεν βρίσκουν τη λύση τους σε στιγμιαίες παρορμήσεις. Η τροποποίηση της διατροφικής μας συμπεριφοράς προϋποθέτει αξιολόγηση, επίγνωση, αυτογνωσία, σύστημα, πρόγραμμα και δράση.

Με λίγα λόγια:

  • Αξιολόγηση της κατάστασης: είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι; Έχετε λίγα ή πολλά παραπάνω κιλά; Αυτό είναι γεγονός ή φαντασία σας; Αν πραγματικά είστε υπέρβαροι, υπάρχει τουλάχιστον ένα πράγμα που το κάνετε λανθασμένα. Σκοπός είναι να βρούμε ποιο είναι αυτό.
  • Επίγνωση της πραγματικότητας: αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πως γίνεται να παχαίνετε ενώ δεν τρώτε τίποτα, έφτασε ο καιρός να δείτε τα πράγματα αντικειμενικά. Το σημαντικό λοιπόν είναι να κάνετε μια έντιμη καταγραφή των συνηθειών σας, όχι μιας ημέρας, αλλά μιας μεγάλης χρονικής περιόδου, ώστε να εντοπιστούν  τα λάθη σας και να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές.
  • Εξερεύνηση – ενδοσκόπηση – αυτογνωσία: μελετώντας τον εαυτό σας, θα ανακαλύψετε ενδιαφέροντα στοιχεία  που θα σας αποκαλύψουν τα βαθύτερα αίτια των περιττών σας κιλών. Για να είστε υπέρβαροι, πιθανώς τρώτε περισσότερο από όσο χρειάζεστε. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τα «αίτια πείνας χωρίς πείνα» πρέπει να αντιμετωπιστούν – και, για να αντιμετωπιστούν, πρέπει πρώτα να εντοπιστούν και να αναλυθούν.
  • Σύστημα με εφικτές λύσεις: αφού εξεταστούν οι συνήθειες και οι λόγοι που σας ωθούν να τρώτε χωρίς να πεινάτε ή να τρώτε υπερβαίνοντας κατά πολύ το σημείο χορτασμού σας, το επόμενο βήμα είναι να αποφασίσετε ποιες ακατάλληλες διατροφικές σας συμπεριφορές είναι ευκολότερο να αλλάξετε. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αλλάξετε τα πάντα και να αποκτήσετε «τέλεια διατροφική συμπεριφορά». Αν περάσετε από το ένα άκρο στο άλλο, θα σας πνίξει η στέρηση και κάποια στιγμή θα καταπατήσετε τις αποφάσεις σας. Τότε θα νιώσετε ενοχές και ηττοπάθεια και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: θα σταματήσετε την προσπάθεια και θα φορτωθείτε με περισσότερα κιλά  και ενοχές.
  • Πρόγραμμα υποστήριξης και καθοδήγησης: η μείωση του σωματικού βάρους προϋποθέτει να τρώτε λιγότερο ή να κινείστε περισσότερο ή , ακόμα καλύτερα και τα δύο. Αυτό είναι δεδομένο και δεν αλλάζει με τίποτα:  όταν αφομοιώνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεστε, θα χάσετε κιλά. Για να το πετύχετε όμως αυτό, η προϋπόθεση δεν είναι η στερητική δίαιτα, αλλά η τροποποίηση της στάσης σας απέναντι στο φαγητό, ώστε όταν πεινάτε πραγματικά, να μπορείτε να τρώτε αυτό που θέλετε, όποτε θέλετε. Χρειάζεστε λοιπόν ένα καλά δομημένο πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να τροποποιήσετε τη στάση σας απέναντι στο φαγητό και επίσης θα σας στηρίξει ψυχολογικά σε μια τόσο σοβαρή προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου