Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ελληνικά γκάτζετ από μαθητές




Βάλθηκαν να μας τρελάνουν οι πιτσιρικάδες! Σχολικά ραδιόφωνα, πυροσβεστικά ρομπότ, ηλεκτρονικά κόμικς και άλλες πρωτοπόρες ιδέες... παιδιών, ακόμη και του Δημοτικού, παρουσιάζονται στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής,  στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών «Νόησις», στη Θεσσαλονίκη.
Μαθητές από τη Γ' τάξη του 17ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης δημιούργησαν δύο... ρομποτάκια με κατασκευές Lego, που μπορούν να ανιχνεύσουν πυρκαγιές. Πάνω σε συναρμολογούμενες πλατφόρμες, τοποθέτησαν αισθητήρες αφής και απόστασης προκειμένου ν' αποφεύγουν τα εμπόδια. Με άλλους αισθητήρες αυτόνομης κίνησης και θερμοκρασίας τα ρομποτάκια σημαίνουν συναγερμό, εκπέμποντας έναν επαναλαμβανόμενο ήχο.
**Κάνοντας χρήση της ιντερνετικής εφαρμογής ToonDoo (www.toondoo.com), τα παιδιά του 11ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου Θεσσαλονίκης έφτιαξαν τα δικά τους κόμικς με πρωταγωνιστές χαρακτήρες που εμπνεύστηκαν από τις εμπειρίες και τη φαντασία τους. Αποτέλεσμα, ένα καταπληκτικό ηλεκτρονικό βιβλίο που θα παρουσιαστεί σε ειδική έκθεση, στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
**Ο κύριος... «Ανιστόρητος» είναι ένα απίστευτο ηλεκτρονικό παιχνίδι που διδάσκει Ιστορία! Εφεύρεση μαθητών του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στηρίζεται σε λογισμικό Microworlds Pro και έχει απίθανα γραφικά. Σε ιστορικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, από τον Λευκό Πύργο ώς την Καμάρα και τη Ροτόντα, ο κάθε παίκτης προσπαθεί να λύσει τους ιστορικούς γρίφους για να εμποδίσει τον «κακό κύριο Ανιστόρητο» να καταστρέψει την ιστορική κληρονομιά της πόλης.
* Ιντερνετικό ραδιόφωνο που λειτουργεί μάλιστα με πλήρες πρόγραμμα, σε 24ωρη βάση, παρουσίασαν οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Καμπάνης Κιλκίς. Το πρόγραμμα ετοιμάζουν 50 παιδιά του σχολείου που συνεργάζονται σε ομάδες με την καθοδήγηση των καθηγητών τους. Εχουν μουσικό πρόγραμμα, ενημερωτικές εκπομπές εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά και αθλητικά νέα, ώς και... ζωντανές συνεντεύξεις! Η μεγαλύτερη έκπληξη, όμως, είναι ότι διαθέτουν το μοναδικό στην Ελλάδα στούντιο ηχογραφήσεων, επαγγελματικών προδιαγραφών, με δαπάνες που καλύφθηκαν από το σχολείο και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.
«Φυσικά οι δυσκολίες στη λειτουργία ενός ραδιοφώνου από παιδιά είναι πολλές, γιατί η οργάνωση και παραγωγή του προγράμματος απαιτεί αρκετές ώρες εκτός σχολείου. Από την άλλη, τα οφέλη για τους μαθητές είναι πολλά. Εχουν μάθει να εργάζονται συλλογικά, αποκτούν εμπειρίες και κριτική σκέψη», δήλωσε στην «Ε» ο καθηγητής πληροφορικής του σχολείου τους, Νίκος Γιαγκούλης. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου